Monday 30 November 2009

A kínai egykepolitika következményei

a hazit egy elozo bejegyzesben talaljatok, ez az ott ajanlott cikk bemasolva

2009. november 18. 00:00 | Utolsó módosítás:2009. november 20. 14:06

Demográfiai katasztrófához vezethet, hogy a kínai családok legtöbbje csak egy gyermeket vállalhat. A szabálysértések elszaporodása is az egykepolitika csődjét mutatja.

A harmincévesnél fiatalabb kínaiak legtöbbjének nincs testvére. A kínai családok kétharmadában ugyanis nem lehetett második gyerek, mióta 1980-ban a kommunista párt központi bizottsága meghirdette az egykepolitikát. Bizonyos esetekben a szabályok felmentést adnak (lásd Kivétel képezi című írásunkat), de a gyakorlatban származás, összeköttetések és pénz kérdése is, hogy melyik család engedhet meg magának második gyermeket. Demográfusok és közgazdászok véleménye szerint az egykepolitika következményei így is tragikusak: a népesség egyre öregebb, előbb-utóbb munkaerőhiány lesz, és az elégedetlenség is nő. Ráadásul félő, hogy a csökkenő népességű Kína alulmarad a régió kemény gazdasági versenyében.

Legutóbb Sanghajban bizonyosodott be, hogy a politika továbbra is megfellebbezhetetlen. A lakosság elöregedését látva a város vezetői a családok egy részét két gyermek vállalására ösztökélték volna. Peking azonban nyomban helyre tette a dolgot az állami népességi és családtervezési bizottság dörgedelmes nyilatkozatával, amely szerint „a rendelkezések az egész országban változatlanok”. Pedig a heves vitából az derült ki, hogy a sanghaji családtervezési bizottság csak egy, az eredeti direktívában is szereplő kivételt népszerűsített.

A kavarodás fő oka, hogy az egykepolitikának nincs törvényi háttere, hanem a Teng Hsziao-ping vezette központi bizottság 29 évvel ezelőtti nyílt levelén alapul. Ahogyan Vang Feng, az amerikai University of California szociológiai tanszékének kínai vezetője a HVG-nek felidézte: akkor a helyi pártszerveket ösztökélték a gazdaságra veszélyes népességnövekedés megállítására. Az elmúlt évtizedek bírságainak, büntetőeljárásainak alapját a levél szellemében, de eltérő értelmezésekkel hozott tartományi rendelkezések adták. A 2004-es családtervezési törvény viszont nem tartalmazza az egykekötelezettséget, mondta Vang.

A politika annyira eredményes volt, hogy nemcsak megállította, hanem veszélyes módon visszafordította a népesség növekedését. Mint Ku Pao-csang, a pekingi Zsenmin Egyetem népességkutató intézetének vezető kutatója a HVG-nek elmondta, a születések száma Kínában már 1990-re az egészséges szint alá zuhant, jelenleg pedig 25 százalékkal alacsonyabb a kívánatosnál. Kérdés, hogyan tudja majd eltartani az időseket a fogyatkozó fiatalság, és ki keresi meg a pénzt az öregek egészségügyi ellátásához. „A jelenlegi népességpolitika mellett Kína az évszázad második felére elkerülhetetlenül alulmarad Indiával szemben” – írta nemrégiben Jao Jang, a Pekingi Egyetem gazdaságkutató intézetének vezetője.

Alig enyhíti a helyzetet, hogy egyre többen trükkökhöz, szabálysértésekhez folyamodnak. Egy névtelenül nyilatkozó kismama elmondta a HVG-nek: ő azért választotta a mesterséges megtermékenyítést, mert így sokkal nagyobb volt az esélye, hogy ikrei születnek, ezt pedig elnézi a törvény. A tehetősebbek pedig egyszerűen megengedhetik maguknak a tartományonként változó, átszámítva többnyire 500–2000 euró közötti bírságot. De a protekciónak is van határa. An Ping városában a Suang Lung bányavállalatot irányító, egyébként párttag igazgatóra – a szabálysértés súlyosságára és a szabálysértő vagyoni helyzetére hivatkozva – 130 ezer eurónyi büntetést szabtak ki hétgyermekes családja miatt.

Bár letelt az a 25 év, amennyi időre az 1980-as határozatot hozták, és a közvélemény nyomása is erősödik, gyors változások nem várhatóak. Sőt ahol a gazdagodó Kínában már a bírság sem használ, a hatóságok más eszközökhöz nyúlnak. A szabályellenesen sokasodókat megfoszthatják például párt-, szakszervezeti vagy szakmai szervezeti tagságuktól, de az is előfordult, hogy egy többgyermekes televíziós személyiség egyszer csak nem kapott műsoridőt. A helyi népesedési bizottságok azt sem bízzák a véletlenre, kiderül-e a turpisság: az egykepolitika megsértőinek feljelentéséért pénzjutalom és elismerő oklevél jár.

HOLCH GÁBOR / SANGHAJ


No comments:

Post a Comment